Som ni vet så tycker jag väldigt mycket om Algarve. Jag vill även passa på att slå ett slag för övriga Portugal. Eftersom jag varit i Algarve så många gånger så här jag även självklart haft möjligheten att utforska resten av landet vid mina resor. Även om mest delen av mina semesterresor spenderats just i Algarve så här tid även funnits att ta avstickare till andra delar av Portugal. Eftersom det finns många fina städer men även mindre samhällen i landet så kommer jag få all anledning till att återkomma till detta här på sidan. Detta inlägg tänkte jag dock tillägna landets fantastiska huvudstad, Lissabon.

Staden vid vattnet

Eftersom staden ligger längst vattnet (Rio Tejo) så finns möjlighet till fantastiskt fina promenader. Eftersom som solen går ner i riktning men vattnet så är det oerhört fint att promenera från stadens centrum i riktning mot Atlantkusten. Längs med vattnet finns även på sina ställen många fina restauranger med uteservering. En av mina favoritaktiviteter i Lissabon är att vandra längs Tejo-floden och efter någon timmes promenad belöna mig själv med en kall öl på någon fin uteservering.

Från centrala Lissabon, exempelvis från torget Praca de Comercio ser man flodens sträckning och även 25e april-bron. 25e April-bron är en bro i samma färg och stil som Golden Gate-bron i San Francisco. Eftersom bron siluett syns från många delar av staden är den ett bekant och vackert riktmärke för att orientera sig i staden. Detta är inte heller den enda bro Lissabon har att stoltsera med. I Lissabon finns också Europas längsta bro, nämligen Vasco da Gama bron. Personligen tycker jag inte denna bro kan mäta sig rent estetiskt med 25e-april-bron. Jag kan dock rekommendera att om man befinner sig i Lissabon att ta sig tiden att ta en biltur över Vasco Da Gama-bron. På detta sätt kan man senare skryta med att man kört över Europas längsta bro.

Många sevärdheter

Det kanske bästa med Lissabon är hur estetiskt lockande staden är. Staden är full med vackra äldre byggnader. Det unika med staden är färgpaletten på många av stadens byggnader. Jag har nog aldrig varit i en stad med så många färgglada hus i olika färger. Generellt är byggnaderna i ljusa pastellfärger. Om man promenerar i de centrala delarna av Lissabon så ser man mängder av byggnader i blått, gult, rosa och grönt med mera.

Det jag gillar allra mest är alla dessa hus som är byggda på stadens olika kullar. Precis som Rom så står staden Lissabon på 7 olika kullar. På flera av dessa kullar är husen tätt byggda längs slingrande stengator. Att vandra på dessa slingrande vägar är inte fel alls. Längs gatorna finns många saker att upptäcka. Allt ifrån gamla kyrkor och modern konst. När man blivit trött så är det enkelt att hitta någon trevligt café där man kan vila benen.

Historiska platser

Portugal är ett land med en rik historia. Därför finns det självklart många historiska platser och monument i landets huvudstad. När man anländer till Lissabon så blir man snabbt varse om att det finns gott om gamla byggnader av vikt. När man tar taxin från flygplatsen in till centrum så får man redan då en försmak av stadens rika arkitektoniska utbud. Har man några dagar att spendera i staden så finns gott om tid att promenera och upptäcka det allra mest spektakulära. Något man inte får missa är den mäktiga Eduardo-parken mitt i stan. Parken är bygg på en sluttande backe och ser gigantiskt mäktig ut.

Spårvagnarna

En rolig och praktisk aktivitet man kan göra i Lissabon är att åka på någon av stadens många gula spårvagnar. Spårvagnarna är fantastiskt fina att se på och bekväma att åka i. Det finns både äldre och nyare spårvagnar att välja på. Något som är roligt att se är att även de nyinköpta spårvagnarna är gjorda i samma klassisk stil som de betydligt äldre modellerna. I de flesta Europeiska huvudstäder så kör moderna, i och för sig effektiva, men ack så tråkiga spårvagnar och bussar. Därför är det rolig att se dessa lite mindre klassiska vagnar susa förbi i staden.

En upplevelse jag verkligen kan rekommendera är att ta någon av spårvagnarna som startar på Martim Moniz-torget och som sedan går upp i kullen där bakom. Uppe på kullen ser man bland annat stadens vackra borg med tillhörande mur. Muren syns hög där uppe när man befinner sig nere i stadens centrum. Genom att ta spårvagnen denna rutt får man en spännande åktur bland slingrande gator på hög höjd samtidigt som man får möjlighet att se mycket sevärdheter på vägen. Om man vill kan man välja att besöka borgen och det museum som finns där innan man väljer att ta spårvagnen ner igen.

Staden alla gillar

Jag tror faktiskt aldrig jag hör någon säga något negativt om Lissabon. Staden är mycket vacker och människorna som bor här är trevliga. Positivt är även att prisnivån är relativt låg, i alla fall om man jämför med snittet hos andra Europeiska huvudstäder. Samtidigt som staden har mycket och erbjuda så är den inte heller för stor. Här infinner sig ett lugn som inte riktigt går att hitta i de centrala delarna av många andra huvudstäder på kontinenten.