Sedan vi fick barn så har man inte längre så mycket tid för allt det där andra som var livet innan småttingarna kom till världen. Trots att man ibland saknar att kunna träffa vänner, eller åka på äventyrliga resor, eller bara kunna ta några glas vin i lugn och ro, så skulle vi aldrig byta bort vårt nya liv mot något annat. Att bli föräldrar är en fantastiskt och smått omvälvande upplevelse. Något som man såklart saknar är tid i allmänhet, den tycks aldrig riktigt räcka till sedan man blev förälder.

Barnprylar

En av de saker som stjäl en del tid som föräldrar är att hitta bra grejer till barnen, och tro mig som barnfamilj behöver man införskaffa massa nya prylar. Detta är prylar som gör livet lättare, men också saker som gör barnets uppväxt lite roligare. Det kan vara saker som bälteskuddar, haklappar, pottor eller gungställningar. Om man är som jag så vill man kolla upp grejerna innan man köper. Det ska läsas specifikationer och jämföras in i det oändliga ibland… Särskilt tidskrävande blir denna process om man ska åka runt till olika butiker och titta på vad de har för produkter att erbjuda. Detta är egentligen ett ganska onödigt jobb nuförtiden eftersom det mesta finns på nätet.

Mitt tips är därför att man kollar in något sida som har tester av barnprodukter, exempelvis Barntopplistan. Genom att kolla på en sajt av denna typ så får man direkt förslag på bra produkter, man får även produkternas egenskaper sammanfattade utan att behöva jaga in informationen från olika butiker på egen hand.

Förbered

Min andra käpphäst vad det gäller ett smidigt och friktionsfritt liv som småbarnsförälder är förberedelse. Nu kanske ni tänker, ”men förberedelser tar väl också en massa tid i anspråk, det har jag inte tid med!” Det är förvisso sant, men är man bara effektiv och förbereder på rätt sätt så sparar man tid längre fram. Det gäller som sagt bara att ge sig själv tid att förbereda till att börja med, något som så klart inte alltid är det allra lättaste när situationen är pressad redan som den är. Vilka är då sakerna man kan förbereda för att spara tid.

Lägg fram barnens kläder

Jag observerade att vi fick gå upp lite tidigare varje morgon då problem uppstod oacceptabelt många mornar. Det körde liksom alltid ihop sig vilket resulterade i osämja och att vi ständigt kom för sent till jobbet. När vi väl gav oss mer tid så gick morgonen lite smidigare. Problemet var bara att vi gick upp cirka en och en halv timme innan vi lämnade huset för jobb och dagis. Ju mer jag funderade på det desto mer insåg jag hur orimligt detta var. Jag beslöt mig helt enkelt för att förändring måste ske. Den aktivitet som jag identifierade som den mest tidskrävande var påklädningen, varje morgon skulle det rotas i garderober, letas efter underkläder, strumpor tröjor, ja gud vet allt.

Genom att kvällen innan, när man fortfarande är pigg och har hjärnan med sig så väljer man ut morgondagens kläder till barnen och lägger fram. Nästan dag finns det inget att fundera över eller snacka om, kläderna ska bara på, så enkelt är det. När vår äldsta dotter nu blivit lite äldre så tar hon på sig kläderna helt själva, vilket så klart sparar massa tid. Faktum är att detta klädknep nu även tillämpas av min sambo och mig på våra egna kläder. Allt som oftast lägger vi fram kläderna dagen innan till oss själva också, jättesmidigt och tidsbesparande! Det ska dock sägas att för att det ska gå riktigt smidigt är det även viktigt att garderoben är bra organiserad och rensad från kläder man inte använder. Att ha för mycket kläder på liten yta göra det bara rörigt och omöjligt att organisera.

Eftersom detta inlägg blev ganska långt så tänkte jag att jag skulle kunna fortsätta det längre fram!