Ofta talas det ju om alla positiva känslor man har när man skaffat barn. Jag är den första att skryta om hur mitt liv fått ny mening sen vi blev föräldrar. Eftersom att få barn är en så stor grej, förmodligen den största händelsen de flesta får vara med om i livet, så är det lätt att bara fokusera på miraklet i att få barn när man pratar med vänner som ännu inte tagit steget. För att vara helt rättvis så ska man så klart även tala om de saker i livet som förändras även negativt av att bli förälder.
De flesta förstår ju att det är en hel del ansvar och sysslor som tillkommer när man skaffat barn. Detta säger ju nästan sig självt. När man är nybliven mamma eller pappa så ska barnen matas, underhållas, nattas och blöjor ska bytas i ett. Vad man kanske inte talar om så mycket är kanske alla de saker från ens ”gamla” liv som man saknar. Och det är faktiskt okej att sakna de saker man inte längre kan göra i samma utsträckning. För att vara transparent med föräldraskapet så tänkte jag därför dela med mig av tre saker jag saknar från tiden innan barnen kom till världen. För alla er som vill skaffa barn snart så kan ni ju tänka lite extra på att njuta av dessa tre saker.
Att ha det fint hemma
Efter man slutat studera och börjat jobba kommer en magisk tid när man kan inreda sitt hem precis som man vill ha det. När man fortfarande pluggar så sätter det ekonomiska käppar i hjulet. Många inreder då sitt hem med IKEAs allra billigaste och mest storsäljande artiklar. När man plötsligt får en inkomst och får pengar över varje månad till nöjen och inredning så kan man plötsligt börja designa sitt hem. Innan vi fick barnen så har jag under flera år ständigt förbättrat hemmet till perfektion. Olika stilar har prövats och mängder av inredningsdetaljer har avverkats för att hitta den perfekta kombinationen av stilar och prylar. Jag skulle säga att jag skapade ren och skär perfektion i hemmamiljön.
När barnen kommer så får man tyvärr lite grann säga adjö till sina drömmar om att leva i den perfekta miljön. Det går helt enkelt inte längre att hålla det så prydligt och rent som man vill ha det. När det blir stökigt så gör sig inte längre de fina inredningsdetaljerna riktigt lika bra. Dessutom tenderar saker att slitas och gå sönder i en exponentiellt större takt när man har småbarn som springer runt.
Njuta av mat
Ett av livet stora glädjeämnen är ju ändå mat. Så har det i alla fall varit för mig, tills jag blev förälder det vill säga. Nu förtiden är det väldigt sällan jag verkligen känner att jag njuter av mat. Maten har snarare blivit ett nödvändigt ont, ett bränsle som måste intagas för att man ska fortsätta rulla helt enkelt. Det finns flera anledningar till att det blivit så här. Största anledningen till att man som förälder sällan har möjlighet att njuta av god mat är helt enkelt tidsbrist. Som förälder har man oftast fullt upp med alla vardagens utmaningar. Att verkligen sitta ner och njuta av en måltid i lugn och ro är ovanligt. Ofta får man slänga i sig maten samtidigt som man matar eller passar barnen. Om man trots allt får någon minut över att äta maten för sig själv så har den förmodligen hunnit kallna medan man gjort annat.
Sovmorgon
Detta är en klassiker, men jag vill ändå betona den så att alla ännu barnlösa där ute verkligen tar in hur lyckligt lottade de är när de får sova ut lite extra på helgen. De allra flesta av oss har jobb som vi måste gå till. Detta innebär att man varje morgon blir väckt av den där hemska alarmsignalen på telefonen. Den enda trösten är att på helgen – då får man sova ut och vakna när kroppen själv tycker att det är dags. Tills du skaffar barn vill säga. Av någon outgrundlig anledning så vill barnen, oavsett ålder, inte alls ha sovmorgon. De vill studsa upp ur sängen lite tidigare än vad som är hälsosamt och de vill självklart att deras föräldrar ska göra dem sällskap. Tyvärr förväntas jag inte att detta läge kommer att förändra sig förrän ungarna närmar sig tonåren. Så det är väl bara att hålla ut tills dess antar jag. PS, det finns faktiskt några tips för att få bebisen att sova längre på morgonen. läs mer här.